LEMANT-POOL KFT   Isaszeg,Kavics u. 4521 Tel.: +36/20 575-4620
Főoldal Tevékenységek Dokumentációk Árlisták Kapcsolat
                 
                                                                 Medence ABC

                                             Feszített víztükrű medence:


  A medence mindig színig van vízzel, a vizet a medence peremén körbefutó vályú nyeli el. Nincs a vízszintnél           kialakuló vízkő- és zsírlerakódás, ami fölözős medencénél előfordulhat.
  Úszáskor a feszítésnek köszönhetően nincsenek falról visszaverődő, arcunkba csapódó hullámok
  A feszített víztükrű medencéknél üzemeléskor számítanunk kell az uszodákra jellemző csobogó hangra, amit           különböző technikákkal csökkenthetünk, de teljesen nem szűnik meg
  Ennél a medencetípusnál a víz a padlóbefúvókon keresztül felfelé áramlik a medencében, és a túlfolyó vályún         keresztül egy puffer tartályba ömlik, innen szívja el a forgató szivattyú, majd nyomja át a szűrőtölteten, így jut         vissza a medencébe. Ennél a rendszernél nem alakulnak ki "holtterek" a medencében, így a szűrést tökéletesnek     mondhatjuk.
  A túlfolyó vályú miatt nagyobb a helyigénye, oldalanként 50-50 cm-rel nagyobb helyre van szükség, mint a           fölözős medencének
  A bonyolultabb műszaki megoldások miatt 25-30%-kal nagyobb bekerülési költségekre kell számítani


 

                                         Fölözős (szkimmeres) medence:


  A medence pereme és a vízszint között 10-15 cm különbség van, a medence vizét a fölözőn keresztül vesszük       el. A vízszintnél kialakulhat az úgynevezett „koszcsík”, amit rendszeres törölgetéssel megelőzhetünk.
  ezeknél a medencéknél nincs csobogó hang, halkabb üzemelésűek, mint a feszített víztükrűek
  ebben az esetben a medence vizet a fölözőn keresztül vesszük el szivattyúval, ami átnyomja a tartályban lévő         szűrőhomokon, majd visszajut a medencébe. Rosszul megtervezett medenceformánál kialakulhatnak "holtterek",   de az a tapasztalat, hogy magán medencéknél tökéletes, kristálytiszta vizet állíthatunk elő ezzel a technológiával     is. főleg házon belül, szűkebb helyeken lényeges, hogy oldalanként 50 cm-t megspórolhatunk  

                                              Fém palástú-fóliás medence:

Néhány évvel ezelőtt a legelterjedtebb medence típus volt Magyarországon és Európában. Közkedveltségét indokolja kedvező ár-érték aránya, illetve viszonylag egyszerű telepítse. A medence vázát egy horganyzott acél palást adja, amiben egy előre gyártott UV stabil, PVC fóliabélés van. Ennél a típusnál  meghatározott méretek és formák vannak alapvetően három alakot gyártanak: ovális, nyolcas, és kör alakú. A mélységük is meghatározott: 1,2 és 1,5m. A mérettartomány 4-5 m-től 15 m-ig terjed, mintegy 40 féle változatban. A medencét kétféle vastagságú fóliabéléssel gyártják: 0,6, illetve 0,75 mm. A fólia várható élettartama 8-12 év, ami az igénybevételtől (napsugárzás, klór, terhelés, stb.) jelentősen függ. Az acélpalást élettartama várhatóan 2-3 fólia élettartamnak felel meg. A fóliabélés cseréje kb. egy-két napos munka.

 Tulajdonságok:

- előre maghatározott méretek és formák választhatók.
- nem készíthető lépcső, illetve ülőpad
- gyors, egyszerű telepítés, az építőmesteri munkák akár házilag is kivitelezhetők az általunk adott telepítési              utasítás alapján.

 Telepítés:

- aljzat: a medence alá 15-20 cm vastag kavicságyra 20 cm vastag vasalt, teljesen vízszintes aljzatbetont kell            készíteni. A medencét erre a betonlemezre telepítjük.
- oldalfal: a szerkezet telepítése és a gépészeti csövezés után egy kb. 20 cm vastag földnedves betonnal körbe kell   önteni a teljes magasságig. Az ovális típusnál az egyenes oldalakon egy zsalukő támfalat kell építeni, a telepítési      utasításban meghatározott mérettel.

- a telepítést minden esetben bízza szakemberre, így biztosan elkerülheti hogy gyűrött legyen a fóliája, vagy               szivárogjon a medencéje!    

 

                                                   Polipropilén-medence:

A polipropilén medence szerkezet is igen kedvelt Magyarországon. A szerkezet 6 mm vastag, kék színű, UV stabil polipropilén lemezből készül hegesztéses eljárással. A felületük érdesített, a csúszásveszély elkerülése érdekében.

A medenceszerkezet szilárdságát felületkezelt szénacél, vagy polipropilén zártszelvény váz biztosítja. A medence vízszintes és függőleges oldalainak találkozását extruderes hegesztéssel készítjük ezáltal nagyobb szilárdságot, biztonságosabb vízzárást érünk el. Tetszőleges méretben (kb. 8 m hosszig), szabálytalan formában is megépíthető. Nagyobb méretet nem javaslunk, mivel a lemez nagyobb fesztávolságon behullámosodhat, így a medence veszíthet esztétikai értékéből.

A polipropilén medencék élettartama várhatóan 10-14 év. Ez idő után a medence felújítása a szerkezet teljes cseréjével történhet, ami esetenként jelentős bontási munkákkal járhat. Másik felújítási mód a felület fólia burkolattal történő ellátása. Festéssel sajnos nem javítható, mivel ez egy anyagában színezett lemez, nincs olyan festék, ami megtapad a felületén.

  Telepítés:

- aljzat: a medence alá 15-20 cm vastag kavicságyra 20 cm vastag vasalt, teljesen vízszintes aljzatbetont kell           készíteni. A medencét erre a betonlemezre telepítjük.

- oldalfal: a szerkezet telepítése és a gépészeti csövezés után kb. 20 cm vastag földnedves betonnal körbe kell          önteni a teljes magasságig. Ügyelni kell arra, hogy a betonozással párhuzamosan tölteni kell a medencét is vízzel!

- perem kialakítás: a medencét egy 15 cm széles peremmel gyártjuk, ami 5 cm magas, ez alá be lehet futtatni a         körbe vevő térburkolatot, ekkor a medencénk 5 cm-rel kiáll a burkolt síkból, vagy teljesen besüllyeszthetjük, és   a peremre is burkolhatunk.

  Lehetőségek:

- alak: kialakítható téglalap, kör, vagy vese alak is, de a vízmélység nem lehet vátozó.
- lépcső, ülőpad is elhelyezhető a medencében, tetszőleges formában, illetve a gépház is kialakítható saját               anyagából. 
  Amikre figyelni kell telepítéskor:
- a fogadó gödröt akkorára kell ásni, hogy telepítéskor egy ember elférjen a föld és a medence között a                    csővezetékek felszereléséhez.
- a betonlemez készítésekor ügyelni kell, hogy a beton teljesen vízszintes legyen, mert a medence szerkezet              merevségéből adódóan nem tudja követni az egyenetlenségeket, így repedhet, el is törhet!
- betonozáskor ügyelni kell, hogy a medencében a víz mindig magasabban legyen, mint a beton szintje, így nem        fordulhat elő, hogy benyomjuk a medence oldalát!

                                                    Üvegszálas-medence:
     Az üvegszálas medencék ára a szálítási költséget nem tartalmazzák. Kész műanyag medencék Tapasztalataink szerint Magyarországon jelenleg a betonmedencék után ez a legelterjedtebb medencetípus. Jellegzetességei: - A medence nem öntartó, utólagos körbebetonozás teszi azzá. - Bár vannak több darabból összeállítható kivitelűek is, a medence általában egy darabban van. Erre a medence szállításakor, mozgatásakor gondolni kell. - A medence alakja, méretei kötöttek, maximális hosszúk 10 m körüli ( a hazai 9,4 m) mélységük állandó 1,2 – 1,5 m közötti. - Elsősorban süllyesztett víztükrű kialakításra van lehetőség. - Helytelen vegyszeres kezelés – tartósan magas klórszint tartása, tömény vegyszer medencébe öntése – az akril bevonat fakulását okozhatja. A bevonatot 10-15 évente célszerű felújítani. - A szerkezet könnyű, ezért magas talajvízállású területen ilyen medence nem építhető. A medence beépítési módja a következő: - Munkagödör kiemelése, aljára kavicságy terítése. - Vasalt beton alaplemez elkészítése a fenékelszívó idom helyének kihagyásával. Az alaplemez lejtésének kialakítása precíz munkát igényel, figyelembe kell venni a kész medence leellenőrzött méreteit. - A medence gépészeti felszerelése, a medencehéj megfelelő helyeken történő kivágásával és a megfelelően tömített kialakításra alkalmas szerelvények beépítésével. - Az alaplemezre ágyazómischung – homok és cement keverék – felhordása. Ebbe a rétegbe sem kavics, sem más, a medencét pontszerűen terhelő tárgy nem kerülhet. - A medence behelyezése a munkagödörbe. Ez, hazai gyártmány esetén a két legnagyobb típus kivételével, kézi erővel elvégezhető. - A medence körbebetonozása a helyszíni adottságoktól függően vasalt, vagy vasalatlan. 15-30 cm vastagságú szerkezettel. A betonozás rétegesen történhet, egyidejűleg a medencebeli vízszintet fokozatosan emelni kell, az 10-30 cm-rel a betonszint fölött legyen. Általában helyes, ha a körbebetonozást képlékeny betonnal, és nem túl gyorsan végzik. A szivattyús betonozás tilos! Fontos, hogy a körbebetonozás egészen a medence pereméig történjen meg, még akkor is, ha a medencét 10-20 cm-t kiemelve telepítik. - A medence körüli térburkolat kialakítása. A burkolat határozottan lejtsen kifelé, hogy a csapadékvizek távol maradjanak a medencétől, lejtős telek esetén a felülről leszivárgó vizek elvezetéséről is gondoskodni kell. Előnyök: - az építési munka egyszerű, zsaluzni nem kell, - a medence gyorsan megvalósítható, - a vízzáróságot a kész termék megnyugtatóan biztosítja Hátrányok: - a medence alakja, mérete, mélysége kötött, - a medence 10-15 évente felújításra szorulhat, - a beépítési munka bár egyszerű, de nagy gondosságot követel meg, hibás beépítés a medence tönkremenetelét okozhatja.

                                                         Vízkezelés:

Az uszodavíz kezelésének legfontosabb alkotóelemei a víz szűrése, a víz megfelelő intenzitású, és irányú áramoltatása a medence minden részén, illetve biológiai, kémiai kezelése. Az ezekhez szükséges berendezések, szerelvények beépítése a medencébe feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a medence vize hosszú időn keresztül kristálytiszta legyen. Emellett fontolóra veendő, hogy milyen gépészeti elem kerüljön még beépítésre, illetve hogyan lehet megteremteni a lehetőségét egy későbbi komfortnövelésnek.

A víz medencébe történő bevezetése, áramoltatása, elvezetése alapján kétféle alapvető rendszert különböztetünk meg: feszített víztükör és a fölözővel ellátott süllyesztett víztükör.

Mindkét rendszer lényege, a víz fölözése, azaz a legfelső, egyértelműen legszennyezettebb, vízréteg intenzív elvezetése a szűrőrendszerbe. Feszített víztükrű medencénél a medence teljes kerületén történik a vízelvétel, süllyesztett víztükör esetén a fölőzőben kb. 15-50 cm szélességben.

 

                               Speciális papírbetétek, műanyag szűrőbetétek:

Jellemzőik: a szűrőréteg igen vékony (0,5-2,0 mm), merev anyag. Tisztítása ellenáramú öblítéssel, vagy egyszerű lemosással valósítható meg, azonban a használat során a szűrőbetét egyre nehezebben tisztul ki, 2-3 hónapon belül cserére szorul. A szűrőbetétek minősége igen eltérő lehet, előfordulhat, hogy néhány hét után használhatatlanná válnak. A szűrőbetétek általában a vízforgató szivattyúval egybeépített a medence peremére szerelt, és vízbemerülő szűrőedényben vannak elhelyezve.
Alkalmazásuk legfeljebb az alábbi esetekben javasolt:
- kis szűrési teljesítményigényű medencék (max. 10-15 m3), és - egyszerű, vízbemerülő kivitelű szűrőre van szükség,
- vízforgató-szűrő rendszer nélkül létesített medencék utólagos szűrési megoldására.
Minden egyéb esetben célszerű a homokszűrő alkalmazása, mert a csökkent teljesítményű szűrés egyre növekvő vegyszerfogyasztást, majd pedig romló vízminőséget okoz.

                                             

                                                       Kvarchomok:

Jellemzői: a szűrőréteg vastag (magán medencéknél is 30-50 cm), a homok szemcsenagysága 0,6-0,8 mm. Az uszodatechnikai kvarchomokszűrők zárt, hengeres műanyag vagy rozsdamentes acél tartályok, amelyek kb. félig vannak kvarchomokkal töltve. Az eltömődött szűrőréteg tisztítása ellenáramú öblítéssel valósítható meg. Az öblítéshez szükséges irányváltást az uszodatechnikára jellemző ötutú, hatállású kezelőszelep átállításával lehet a kezelő számára kényelmes módon megvalósítani. Az öblítés szükségessége a szűrőtartályra szerelt nyomásmérőn megfigyelhető a szűrőtöltet eltömődése miatti nyomásnövekedés által.

 

                                                           Algaölés:

A fertőtlenítés mellet a vegyszeres vízkezelés másik kiemelt feladata az algaölés. Az algaspórák a széllel vagy esővel kerülnek a vízbe, emiatt elsősorban kerti medencéknél elkerülhetetlen az algásodási hajlam. Az algásodást az állandó fertőtlenítőszer-szint késlelteti, de megakadályozni nem tudja, ezért algamentesítőszer rendszeres adagolása feltétlenül szükséges.


                                                          pH beállítás:

A víz pH-értéke a víz savasságát-lúgosságát mutatja. A semleges pH-érték 7,0. A természetes vizek pH-értéke enyhén lúgos (7,2-7,4). Az ivóvízre megengedett pH tartomány (6,8-8,5). A medencevízre javasolt pH érték 7,2-7,6. Ennek okai, hogy minden vízkezelőszer 7,2-7,6 tartományban fejti ki optimális hatását, 7,8 pH-érték felett kellemetlen hatású vegyületek keletkeznek, megnő a vízkőkiválási hajlam, illetve a magasabb és alacsonyabb pH, irritálja a fürdőzők bőrét. A pH érték csökkentése pH-Minus, a növelése pH-Plus nevű szerekkel érhető el.

 

                                                            Teleltetés:

A teleltetés vegyszerigénye abból fakad, hogy a legtöbb fóliás és műanyag medence gyártója előírja, hogy a medencét vízzel feltöltve kell átteleltetni. A medencében hónapokig álló vízből kiváló vízkő azonban tavasszal nehezen távolítható el. A téliesítő vegyszerek csökkentik a vízkőkiválási hajlamot, algagátló hatóanyaguk révén megakadályozzák a letakart medencében az algák szaporodását, megkönnyítve ezzel a tavaszi takarítást.

                                                      

                          

                                                                                <<vissza